Μπορεί το Λονδίνο να κινείται σε ρυθμούς φάιναλ φορ όμως στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Ευρωλίγκας δόθηκε και συνέντευξη Τύπου από τους εκπροσώπους του φετινού Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Σλοβενία.
Οι υπεύθυνοι της FIBAEuropeκαι της σλοβενικής κυβέρνησης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησαν για πρακτικά θέματα του φετινού Ευρωμπάσκετ όπως τα εισιτήρια, για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, επισκεπτών και φιλάθλων ενώ αναφέρθηκαν και στις διαφημιστικές κινήσεις για τη διοργάνωση.
Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Καμίλ Νόβακ, ο επικεφαλής του Ευρωμπάσκετ Άλες Κρίζναρ, ο πρεσβευτής του Ευρωμπάσκετ Πέτερ Βίλφαν, η εκπρόσωπος του γραφείου επικοινωνίας της σλοβενικής κυβέρνησης Βέσνα Ζάρκοβιτς και η μάνατζερ επικοινωνίας του γραφείου Τουρισμού της Λιουμπλιάνα, Πέτρα Στούσεκ. Αναφερόμενοι στα εισιτήρια ττης διοργάνωσης εξήγησαν πως θα είναι ξεχωριστά για κάθε παιχνίδι και πως το γήπεδο θα αδειάζει με τη λήξη κάθε αναμέτρησης από φιλάθλους. Επίσης, ενημέρωσαν πως 1η Ιουλίου θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια του πρώτου γύρου ενώ θα υπάρχουν και ταξιδιωτικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν εκτός από εισιτήρια για τους αγώνες, τη διαμονή και τη μετακίνηση.
Επίσης, ανέφεραν πως αναμένεται πως την διοργάνωση θα καλύψουν από κοντά 1.000-1.200 δημοσιογράφοι, περισσότεροι από 6.000 Σλοβένοι θα εργαστούν για τη διοργάνωση, επί πληρωμή ή εθελοντικά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 2.536 αιτήσεις από εθελοντές από τη Σλοβενία αλλά και από άλλες 41 χώρες ενώ περισσότεροι από 25.000 επισκέπτες αναμένονται στη Σλοβενία από την αρχή ως το τέλος της διοργάνωσης (4-22 Σεπτεμβρίου).
Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκαν για το πώς θα καταφέρει να ανταπεξέλθει η Σλοβενία στην ανάληψη της δαπανηρής εκδήλωσης τη στιγμή που και εκεί η οικονομική κρίση είναι πραγματικότητα, η εκπρόσωπος του γραφείου επικοινωνίας της σλοβενικής κυβέρνησης Βέσνα Ζάρκοβιτς, εξήγησε: «Είναι αλήθεια πως αρχικά η χώρα σκέφτηκε ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να το διοργανώσουμε, αλλά στο τέλος υπερίσχυσε η άποψη πως υπάρχουν και οικονομικά οφέλη από τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ. Εκπροσωπώντας, λοιπόν, την κυβέρνηση είμαι σίγουρη πως θα βρεθούν πόροι. Θα αποτελέσει θετική εικόνα και διαφήμιση για τη χώρα μας και φυσικά ο αθλητικός τουρισμός είναι το βασικό όφελος. Υπολογίζουμε πως 40 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στη σλοβενική οικονομία μόνο από τους επισκέπτες για ξενοδοχεία, διατροφή, ποτά και μετακίνηση. Λεφτά που θα μπουν ως συνάλλαγμα από άλλες χώρες. Οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις θα είναι στη Σλοβενία και μαζί με τους εκπροσώπους εταιριών είμαι σίγουρη πως θα βάλουν κάτω ιδέες επιχειρηματικότητας που θα ωφελήσουν τη χώρα στο μέλλον».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ, σε ερώτηση που δέχθηκε για το γεγονός πως τα κλειστά της Σλοβενίας είναι μικρά και ουσιαστικά δεν πληρούν τις προδιαγραφές για διεξαγωγή αγώνων Ευρωμπάσκετ, απάντησε: «Πρώτα από όλα όταν το Ευρωμπάσκετ του 2013 ανατέθηκε στη Σλοβενία εγώ δεν ήμουν ακόμη στη θέση του γενικού γραμματέα. Υπήρχαν ερωτηματικά για το εάν έπρεπε να έχουμε το Ευρωμπάσκετ σε μια μικρή χώρα, με μικρά γήπεδα. Βλέπω, όμως, πως η χώρα έχει τον… ιό του μπάσκετ. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για την άρτια διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό να πω για τη σλοβενική ομοσπονδία. Η Σλοβενία είναι χώρα που αγαπά το μπάσκετ και όλοι θα ζουν και θα αναπνέουν για το Ευρωμπάσκετ από τις 4 έως τις 22 Σεπτεμβρίου».
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωμπάσκετ, Άλες Κρίζναρ επεσήμανε πως η Σλοβενία και ειδικά η Λιουμπλιάνα θα προσαρμοστούν στα δεδομένα της διοργάνωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πρωτεύουσα η Λουμπλιάνα, προφανώς είναι αυξημένες οι τιμές σε σχέση με άλλες πόλεις, αλλά υπάρχουν ευέλικτα πακέτα. Και τα εστιατόρια είναι προετοιμασμένα. Η Λουμπλιάνα είναι μικρή πόλη, όλα είναι κοντά στον ποταμό και πάντα κάποιος θα βρει κάτι εκεί. Είμαστε υπερήφανοι για το φαγητό και το κρασί μας. Όσο για τις τιμές θα σας πω ένα παράδειγμα: Την μπίρα τη βρίσκεις από δύο ευρώ. Μπορείς να βρεις και ξενοδοχείο έξω από τη Λουμπλιάνα, για μεγαλύτερη οικονομία. Είμαστε, άλλωστε, μικρή σε έκταση χώρα».
Αποστολή στο Λονδίνο, Μίρκα Μπούρα